Duygusal Regülasyon
- Yasenya Ceylan Ayseli
- 13 Ara 2019
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 May 2020
“Merhaba, nasılsın?... Zor bir gün geçirmişsin, seni anlıyorum, bu senin için gerçekten zor olmalı. Bu arada, öfkelenmek normaldir. Bazen olumsuz duygularla başetmek zor oluyor. Ağlayabilirsin, istersen daha sonra anlatabilirsin, ya da beraber susabiliriz. Yanındayım.”

Resim: Lukyanova, 2002
“Ağlama, boşver, olur öyle şeyler, başka şeyler düşün, bir şey olmaz” yerine, ağlayabilirsin diyebilmek, ne hissediyorsun diye sorabilmek, hissedilen duyguların ne kadar normal olduğunu kabul etmek ve duyguda kalabilmenin bir bütün halidir regülasyon. Duygularımızın farkına varmak ve kabullenmek, kendimizle bağlantıda kalmaktır aslında. Duygularımızı ve düşüncelerimizi ne kadar bastırırsak, kendi benliğimizle bağlantımızı bir o kadar zedelemiş oluruz... Olumlu duygularımızın yanında, öfke, utanç, suçluluk, hayal kırıklığı, kaygı gibi olumsuz duygularımızında bizlere anlatmak istediği çok şey var.
Bu yüzden, gelişmekte olan bir çocuğa hissedilen duyguların ne kadar insana özgü ve normal olduğunu vurgulamak, ifade etmesine yardım etmek önemlidir. Unutmayın, çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de ayrıca duyguda kalmaya, kendini ifade etmeye ve anlaşılmaya ihtiyacı vardır.
İçinizdeki çocuğu dinleyin, size anlatmak istediği çok şey var. Belki zamanında duyulmadı, belki bastırıldı... şimdi kendinize dönme, kendinizi dinleme zamanı. Ancak bu şekilde, çocuğunuzla olan ilişkinizde duygularının aynası olabilir ve ona hayata alışmaya çalıştığı, kendinin, ötekilerin ve hayatın farkına vardığı bu yolculukta eşlik edebilirsiniz.
Uzm. Psk. Ceylan Ayseli
Comments